FAQ

Welk is de Marokkaanse valuta?

De Marokkaanse valuta is de dirham [1 € = 11 Marokkaanse dirham]. Bedenk dat men in Marokko meestal met cash betaalt. Credit cards zijn niet algemeen geaccepteerd, uitgezonderd is sommige restaurants en antiekshops.

Kan ik dirhams kopen in Nederland?

Het is verboden om meer dan 1.000,- dirhams mee terug te nemen vanuit Marokko naar Nederland. Hierdoor is het niet mogelijk om dirhams te kopen voordat u naar Marokka reist. Er is een wisselkantoor op de luchthaven van Marrakech en er zijn geldautomaten zowel op de luchthaven als in de city.

Suggestie: Als u geld wisselt, vraag voor kleine geldbiljetten en munten. U zult dit nodig hebben voor fooien en dagelijkse dingen die meestal minder kosten dan 100 dirham.

Heb ik een visum nodig als ik naar Marrakech reis?

Er is goed nieuws voor als u een exotische last minute vakantie plant naar Marokko. Inwoners van de EU, inclusief Nederland, hebben geen visum nodig voor vakantiebezoeken tot 3 maanden. Echter, uw paspoort moet op zijn minst nog 6 maanden geldig zijn op het moment dat u Marokko binnenkomt. 

Wat gebeurt er als ik mijn paspoort verlies?

Het Nederlands Consulaat te Casablanca zal u kunnen helpen om een nieuw paspoort aan te vragen of zal u met de benodigde papieren voorzien zodat u terug kunt keren naar Nederland.

Consulaat Generaal der Nederlanden

26 Rue Nationale, 1ste etage

Casablanca 20000

Koninkrijk van Marokko

Openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 8 tot 12

Telefoon: 00-212-22-221820/ 225843/ 29848

 

Hoe ver zijn de Riads van de luchthaven en hoe kom ik er?

De oude binnenstad van Marrakech is ongeveer 15 minuten rijden van de luchthaven. Wij adviseren u om gebruik te maken van onze airport transfers tegen £ 15 [enkele reis] voor 2 personen. U moet dit wel van tevoren boeken. Onze chauffeur zal u opwachten bij de aankomsthal van de luchthaven. Hij brengt u naar de ingang van de Medina alwaar het personeel van de Riad u opwacht en zij zullen u begeleiden naar uw Riad.

Welke temperaturen kan ik verwachten als ik naar Marrakech ga?

Van juni tot augustus is de temperatuur meestal 40 graden en hoger. In december, januari en februari kan de temperatuur oplopen tot 27 gr.; ideaal voor een heerlijk zonnebad. Gedurende de nacht kan het afkoelen tot 8 gr. Voorjaar en herfst zijn hoogseizoen voor een bezoek aan Marrakech met temperaturen schommelend tussen 20 en 30 gr.

Suggestie: de voetbaden in de Marrakech Riad Papillon, de Marrakech Riad Cinnamon en Dar Habiba zijn heerlijk om af te koelen gedurende het hete gedeelte van de dag in Marokko.

Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken in Marrakech?

Marokko heeft een uitstekend en modern mobiele telefonie infrastructuur, ook geschikt voor 3G en dataroaming. Het is echter verstandig om van te voren bij uw server te informeren naar tarieven voordat u veelvuldig gebruik gaat maken van uw mobiele telefoon.

Suggestie: U kunt ‘pay-as-you-go’ mobiele telefoons lenen bij onze Marrakech Riads. Deze zijn uitstekend voor locale gesprekken. Top-up’s van 50 of 100 dirhams kunt u kopen bij kiosks in de Medina. Ons personeel zal u gaarne behulpzaam zijn in deze.

Wat is de beste manier om de Medina te bezoeken?

De beste manier om de oude stad van Marrakech [Medina] te bezoeken is te voet. De meeste straten zijn erg druk; voetgangers, fietsers, ezels met karren, motorfietsen, enkele auto’s en goederenwagens op de grotere doorgangswegen. Over het algemeen lopen de voetgangers rechts en de rest van het verkeer verloopt in het midden van de straat. Het is dan ook onverstandig om in het midden van de weg te lopen en tegelijkertijd de kaart te bestuderen.

Wij zijn u gaarne behulpzaam met het organiseren van een rondrit met paard en wagen, plaatselijk bekend als een ‘caleche’. Dit is een mooie manier om het paleis en tuinen te bezoeken.

Wat is de dresscode in Marokko?

Marokko is een islamitisch land en men stelt het op prijs dat toeristen zich houden aan de locale gedragscode en traditie. Korte broeken en korte armen zijn o.k. zo lang ze niet teveel ‘bloot’ prijsgeven. Voor vrouwen is het niet verstandig om een blouse of t-shirt te dragen met een lage halsuitsnijding of om een blote buik te laten zien. Tijdens de periode van Ramadan is het nog belangrijker om een bepaalde discretie in acht te nemen.

Kan ik alcohol kopen in Marrakech? En waar kan ik roken?

In de Medina zijn er geen pubs of wijnbars. Echter, de meeste restaurants en hotels hebben bars. In de café’s rond het plein Jema al Fna is er geen alcohol te verkrijgen. Voor het uitgaansleven moet u naar het nieuwe gedeelte van de stad, genaamd Guiliez. Hier vindt u een groot aantal gelegenheden, inclusief het Grande Café de La Poste, die binnen bier serveren. Aan een discreet bierlogo, aangebracht aan de buitenzijde van het café, kunt u zien of er bier geserveerd wordt.  De café’s en bars gelegen in de zijstraatjes van Guiliez zijn meestal minder ‘fashionable’ en goedkoper en worden vooral bezocht door mannen en zijn  daardoor minder geschikt voor vrouwelijk publiek.

Het is vertandig om terughoudendheid te zijn met roken in publiek, vooral tijdens de Ramadan als de lokale bevolking niet rookt tijdens de dag.  Bars en restaurants hebben over het algemeen een rokers en niet-rokers gedeelte. In onze Marrakech Riads kunt u roken op het dakterras.

Suggestie: locale Marokkaanse wijnen kunnen erg lekker zijn en zijn goedkoper dan de Franse geïmporteerde wijnen.

Kan ik een vriend laten overnachten in een Riad in Marrakech?

Het is bij wet verboden voor een Marokkaanse burger om te verblijven in een erkende overnachtinggelegenheid met een niet-Marokkaan.

Is het veilig om ‘s-nachts alleen rond te wandelen?

De Medina van Marrakech is waarschijnlijk veiliger dan een Europese stad. Er is een gespecialiseerde Toerist Brigade die er is om de buitenlandse bezoekers te beschermen.

Kan ik het water van de kraan drinken?

De plaatselijke bevolking is gewend aan dit water maar voor toeristen is de tijd van verblijf waarschijnlijk te kort om te wennen aan dit water en het is dan ook verstandig om alleen water uit flessen te drinken.  Mineraalwater is te krijgen bij de meeste kiosks en winkels rond de Medina. Tegen een kleine vergoeding kunt u het gekoeld water gebruiken dat u vindt in de minibar in de kamers van de Marrakech Riad Papillon en Marrakech Riad Cinnamon.

Is het eten heet gekruid?

De traditionele Marokkaanse keuken maakt eerder gebruik van geurige kruiden zoals kaneel dan van echte hete kruiden.

Wat zijn de plaatselijke gebruiken met betrekking tot het geven van fooi?

Het geven van fooien is een belangrijk gedeelte in de Marokkaanse cultuur.  In café’s is het gebruikelijk om 2 of 3 dirhams als fooi achter te laten als u koffie of een verfrissing gebruikt. In restaurants gelden in principe dezelfde regels als in Nederland; 5-10% wordt geacht als een genereuze fooi.

Wat betreft het personeel in de Riads; het wordt volledig aan uzelf overgelaten of u hen een fooi geeft of niet. U moet zich vooral niet verplicht voelen om dit te doen. Veel gasten bedanken het personeel persoonlijk met een fooi. U kunt echter ook uw fooi deponeren in een speciaal hiervoor bestemde doos. Dit geld wordt dan verdeeld door het hele personeel zodat ook mensen die meer op de achtergrond werken een beetje waardering krijgen voor het werk dat zij doen om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Zijn er apotheken in Marrakech, Marokko?

Er zijn een aantal uitstekende apotheken in Marrakech, zowel in de Medina als in het nieuwe gedeelte van de stad [Guiliez]. U kunt er de meest gebruikelijk medicijnen en toiletartikelen van bekende westerse merken krijgen. In Marokko kunnen apothekers zelf medicijnen, zoals antibiotica, verschrijven waarvoor u normalerwijs in Europa een arts nodig heeft.  

Welk voltage is er Marrakech, welke stopcontacten gebruikt men en welke apparaten worden er ter beschikking gesteld in mijn kamer?

Het voltage is hetzelfde als in Nederland, n.l. 220 volt en de stekker is eveneens hetzelfde als in Europa. Onze kamers hebben airconditioning, flat screen t.v.’s met satellietzenders, minbar, föhn en ipod docking stations. Er is geen strijkijzer in de kamers. simpelweg omdat er in de kamer geen geschikte oppervlakte is om op te strijken. Er zijn een aantal uitstekende stomerijen in Marrakech die een strijkservice aanbieden.

Wanneer kan ik inchecken in het Riad?

De normale check-in tijd is 15:00. Als de kamer beschikbaar en klaar is, zijn we gaarne bereid om onze gasten eerder in de kamer te laten. Hiervoor hoeft geen extra vergoeding betaald te worden. Laat u a.u.b. van te voren weten of u later zult aankomen. Onze Riads zijn in essentie luxe familie huizen, gebouwd rond een intieme binnenplaats. Om andere gasten zo min mogelijk te storen, streven wij ernaar om iedereen vóór 22:00 in te checken.

Hoe laat moeten wij de kamer verlaten op de dag van vertrek na ons exclusief verblijf in Marrakech?

Check-out tijd op de dag van vertrek is 11:00. U kunt met het personeel een latere tijd regelen indien de gasten die na u in de kamer verblijven ook later aankomen. Dit moet u op zijn laatst de dag van te voren regelen. Hiervoor wordt geen extra vergoeding berekend. U kunt in ieder geval uw bagage bij ons achterlaten totdat u vertrekt richting luchthaven.

Wacht niet langer met het plannen van Uw bezoek aan het magische Marrakech, reserveer vandaag nog!