Ben Youssef Madrassa

 

Als u meer wilt weten over de islamitische cultuur in de Mahgreb, moet u absoluut de Ben Youssef Madrassa bezoeken. Deze islamitische school is opgericht in de 14e eeuw door sultan Abu al-Hassan tijdens het Marinid tijdperk. Het gebouw werd belangrijk door de renovatie die sultan Abdul al-Hassan in 1564 liet uitvoeren. Vanaf toen was het de grootste Madrassa in heel Marokko en gaf het de stad Marrakech veel aanzien en grote culturele invloed.

De Ben Youssef was echter geen gewone school, maar een zelfbenoemd onafhankelijk opleidingscentrum. Het schitterende gebouw bevat 132 kamers waar honderden studenten leefden en studeerden. Dit gecombineerd met de locatie in de historische oude stad, slechts een paar minuten lopen van het beroemde Djemmaa el Fna plein, zorgt ervoor dat de Ben Youssef een belangrijke culturele attractie is. Als u het gebouw binnenloopt ziet u meteen waarom het zo’n belangrijke plaats inneemt in de islamitische wereld. De architectuur en aankleding getuigen trots van de vele aspecten die de islamitische bouwkunst zo uniek maken.

Binnenin de madrassa zijn overweldige patronen van kleuren te zien, blauw en groen schitterend contrasterend met bruin en wit. De indrukwekkende binnenhof die direct tegenover de gebedsruimte ligt, straalt een enorme rustgevendheid uit. Eenmaal binnen merk je niets van de hectiek die de medina zo kenmerkt. Verder vallen de intrigrerende inscripties die tot in de kleinste details zijn geperfectioneerd overal in het complex meteen op.

Niet alleen gewone toeristen behoren tot de bewonderaars van de Ben Youssef, ook de koningsparen van Nederland en Spanje bezochten recent de Madrassa. Al deze dingen tezamen maken de Ben Youssef Madrassa tot een culureel-historische attractie die u niet mag missen.