Talen

De Rode stad kent een grote verscheidenheid aan talen en dialecten. Marokkanen praten graag en spreken over het algemeen dan ook een aardig woordje over de grens.

Klassiek en Marokkaans Arabisch

Arabisch is de officiële taal in Marokko. Deze taal leert men op school en het is ook de taal van de Koran. Op straat wordt echter Darija gesproken, de Marokkaanse versie van het Arabisch. Darija is een mix van verschillende talen waaronder Berber en Frans.

Frans

De tweede taal in Marokko is Frans, vvergelijkbaar met Engels in Nederland. Jongeren en hogeropgeleiden spreken het en het is de meest nuttige Europese taal voor bezoekers.

Berber

Het Berber dialect wordt vooral door ouderen in Marrakech gesproken. Snds 2011 is Berber erkend als een officiële taal, naast Arabisch en Frans.

Engels

De jongere generatie Marokkanen spreekt steeds beter Engels, de oudere echter nauwelijks. De staf in onze Riads spreekt uitstekend Engels.

Spaans

Sommige Marokkanen spreken uitstekend Spaans, maar dit is meer uitzondering dan regel. Al kun je je vaak wel verstaanbaar maken, omdat de taal gelijkenissen met het Frans heeft.

Andere talen

Marokkanen kennen verrassend veel woorden in andere talen om toeristen te benaderen, maar vaak houdt het daarna wel op. Nederlands hoor je op straat dan ook regelmatig voorbijkomen, vaak heeft men familie of kennissen waardoor men enkele woordjes spreekt.