Onderhandelen in de souks


Shoppen in Marrakech is een onvergeteliijke ervaring. De golvende zijden sjaals, lampionnen omhuld met glimmend edelmetaal, een enorme hoeveelheid aan exotische kruiden als kaneel en komijn, handgemaakte Berberse vloerkleden, schitterende vazen en schalen in de meest intense kleuren. Het aanbod kan nogal overweldigend zijn als u gewent bent te shoppen in de Kalverstraat.

Als u gaat shoppen in de souks is het belangrijk er op voorbereid te zijn dat hier andere regels gelden dan u in het Westen gewend bent. Daarom volgt hier een kleine handleiding:

1. Een goed humeur en gevoel voor humor is het beste begin voor succesvolle onderhandelingen.

2. Blijf altijd beleefd en respectvol, ook als u niet tot een akkoord komt.

3. Start alleen met onderhandelen als u ook daadwerkelijk geïnteresseerd bent.

4. Wees meteen duidelijk waar u naar op zoek bent en wat u wilt, om misverstanden te voorkomen. Het kan gebeuren dat de handelaren u iets anders proberen te verkopen, dan datgene waar u naar op zoek bentt.

5. Bekijk de onderhanddelingen ook vanuit het perspectief van de handelaar. Hij moet op deze wijze zijn brood verdienen en zijn inkomen ligt gemiddeld een stuk lager dan wij gewend zijn. Probeer een goede prijs te vinden waar u beiden tevreden mee bent.

6. Ook in winkels waar vaste prijzen gelden kunt u proberen te onderhandelen, bijvoorbeeld als u meerdere dingen koopt.

7. Het werkt vaak m te doen alsof u niet meer geïnteresseerd bent en aanstalten maakt te vertrekken. Vaak kan de prijs dan plots toch nog een stukje omlaag.

8. Waar u koopt maakt ook verschil. Over het algemeen geldt: hoe toeristischer de locatie, hoe duurder het product.

9. Bij het onderhandelen kunt u zich meestal prima redden in Engels, een paar woorden Frans of zelfs Arabisch doet echter wonderen.

Als u een goede deal gesloten hebt dient u nog op een paar dingen te letten. Voor degenen die onderhandelen gewend zijn is dit logisch, maar het is tch goed om nog even te vermelden.

1. Voor u geld geeft is het belangrijk dat u beiden dezelfde prijs in gedachten hebt. De taal kan soms voor verwarring zorgen, meestal in het voordeel van de verkoper.

2. Tel het wisselgeld nog even na voor u vertrekt.

3. Let erop dat u het artikel krijgt wat u wilt en geen goedkopere variant.

4. Controleer gouden en zilveren artikelen altijd op echtheid.

Hopelijk helpt dit artikel u bij het shoppen in de souks. Als u in één van onze riads verblijft kan onze staf u nog van verschillende extra tips voorzien. Met een beetje gezond verstand en een goed humeur is shoppen in de souks vooral een enorme leuke ervaring!